Een paar projecten in detail door meubelmakerij Artflex

Het lijkt een beetje opschepperij maar in de voorbije 40 jaar heb ik erg veel projecten gerealiseerd. Van badkamermeubelen tot complete verbouwingen. Een passie voor hout verloochent zich niet en daarom geef ik de voorkeur aan ontwerp en realisatie van kleinmeubelen. Mogelijkheden zijn legio, kijk anders voor zo maar een idee ook eens op internet en leg t me voor..

Meubels

Gelakt MDF plaatmateriaal met vuren hulpstukken en lijsten voor bovenstaande meer klassieke kast met afmetingen 220x150x35 cm.

Alle kasten van welk materiaal ook worden vooraf montage ter plaatse in eigen werkplaats gemaakt.

Restauratie

Van gebroken meubelpoot en gescheurde tafel tot een oude aquarel van vergane glorie .. alles krijgt gemakkelijk een nieuw leven door restauratie.

 

Het gebruik van oorspronkelijke materialen maar ook met behulp van vele venieuwe technieken is praktisch alles (onzichtbaar) te repareren.

Lijsten

Elke lijstvorm mét of zonder passe partout in elke maatvoering. Een standaard- of maatwerk lijst.. voor elk wat wils. Kom anders gewoon eens een kijkje nemen.

Op locatie

Diverse zolder- en "schuine kap situaties" onder een hoek vragen om echte maatwerkoplossingen.

MDF.. al of niet geschilderd, schuifkasten ed. zijn oplossingen.


Garderobe

Een gaaf project.. invulling van een bestaande nis van 90 x 180 x 260cm met een garderobekast uit blank gelakt populieren Vederplex (Houtwerf) plaatmateriaal dikte 22mm. Ingebouwde radiator, schuifkast en 12V dimbare ledstrip in bovenplaat completeren het geheel.

 

Toepassingen met plaatmaterialen zijn er te over, ook met moderne meubelpanelen met houtfineer kunnen prachtige resultaten worden geboekt.

 


Op zolder

Wat te doen met een grote wand in een oude woning als je de wens hebt om heel veel te bergen..  Overdenken, tekenen en aan de slag..

Onderstaande schets leidt na overleg tot de volgende uitvoering met hang-, leg-, lade- en zichtgedeelten..

 

Een grote klus qua uitvoering ter plaatse en rekening houdend met de "lijnen" van de oude woning.. maatwerk op zijn best..


Zo maar tussendoor..

Respectievelijk iets kleins en iets kloeks. Er zijn soms restpartijen waar veel mee mogelijk is. Ook het uitproberen van verschillende verbindingen en het onder een hoek monteren zijn nuttige bezigheden in voorbereiding op nieuw werk..


Buiten

Steigerdelen zijn hot voor veel tuinmeubilair. Hier een etagere voor een forse bloemenpracht op korte termijn.

 

De nadruk voor Artflex ligt op meubels die in eigen bedrijfsruimte worden vervaardigd. Maar zoals hier getoond is alles bespreekbaar. De constructie werd op locatie gemaakt.

 


Vintage

Aandacht voor meer bijzondere objecten heeft Artflex altijd. Het verfraaien van een vintage kast als hier afgebeeld is een voorbeeld.

 

Herstel van fineer, inzet van legplanken, reparatie van hang- en sluitwerken etc..

 

Inkoop in opdracht is optioneel. Het is mogelijk dat er in omringende landen meer te krijgen is..


Vensterbank

Zo maar een erker + de wens voor een zithoek en het  wegwerken van een CV element .. leidde in goed overleg tot de hier afgebeelde situatie.

 

E.e.a. met gebruik van de "powerplex 18 mm" plaat van de Houtwerf op een frame van vurenhout. De roosters zijn gemaakt van een samenstel van maranti glaslatten..

 

De grote berging onder de zitting naast een effectieve koude- en warmtestroom voor het CV element completeren het geheel..

Van bestaande naar nieuwe situatie..


De flex van Artflex

Het afmonteren van teakhouten onderdelen.. een leuke en leerzame afwisseling met meubelmaken.

 

Van ruwhout teak naar onderdelen voor sloep en luxe jachten, een tijdelijk wekelijkse uitdaging.

 

Alle onderdelen van RVS én de montage in één keer goed zijn wel voorwaarden..


De inbouw van een wat overmaatse magnetron in een bestaande situatie aan boord..

Een constructieve basis uit multiplex en afgewerkt met massief teak.. 4-5 x lakken, zie resultaat..

 

Belangrijk bij dit soort oplossingen is te letten op houtnerf, aansluitdetails, afrondingen als ook het fixeren van apparatuur aan boord.. immers als het waait..

 

Inbouw van apparatuur gebeurt veelal in goed overleg met de collega's van gas, water, elektra..

Nieuwe wasbak betekent ook nieuwe afwerking, hier een basis verstek als één van de vele..

Afwerklatten, watervast verlijmd, geschroefd en afgedopt met teak(kern) en later af te werken..

Onderstaand 3x een afwerking in teak als het gaat om ruitenwissermotoren die men liever niet in het zicht heeft..


Pimpen..

Smaken verschillen én kunst is kunst, hier een voorbeeld van een recent aangekocht werk.

Een gouache, een origineel Frans werk, al in 1929 gemaakt.. hier in een lijst van Vederplex..

Onderstaand een ingekochte voorraad Mahonie Swietenia hout, zie wat daar van kan worden gemaakt..

Het ruwhout moet eerst worden bewerkt met een van diktebank, vlakbank en cirkelzaag voordat de planken kunnen worden verlijmd..

Waarna volgens een ontwerp van Piet Hein Eek verwerkt tot 'n tafelblad van rond 80 cm, op drie a-symetrische poten onder een hoek van 5 graden..


Houtsoorten

Twee zwevende nachtkastjes van eikenhout in dit geval.. maar hoe leuk is het om daarvoor ook hele andere duurzame hardhoutsoorten te gebruiken ?

 

Kijk maar eens wat er zoal wereldwijd groeit aan bijzondere houtsoorten..

Na de afgebeeelde Zebrano, respecievelijk Olijf, Padoek, Purperhart en Wengé als zo maar enkele voorbeelden.. Exclusief, fraai, uniek en zéker niet gewoon maar haalbaar voor kleinere objecten..

 


Soort- en kleurcombinaties in één kast

Wat te denken van een combinatie tussen eiken en wengé ? Onderstaand enkele kastplanken (randen in aanzicht) in bewerking, gelijmd m.b.v. lamello's

 

Het wengé lijstwerk wordt hier niet alleen gebruikt om de kastplanken te sieren aan de voorzijde..

 

Met behulp van gefreesde sleuven wordt ook een wengé strook ingelaten die later geheel vlak wordt geschuurd. Het eindresultaat onderstaand is er naar. Het betreft als gezegd een gezamenlijk project met meubelmaker Arjan Snijder (ook) uit Voorschoten..


De luxe kast in details afgebeeld wordt deels van lamello's voorzien.. De lamello.. een klein houten gelijmd onderdeel ingefreesd, verbindt m.b.v. lijm beide delen.. (hier in een losse te fixeren positie)

Het gezamenlijk eindresultaat staat als een huis. (project samen met meubelmaker Arjan Snijder)

Onderdelen werden bij proef al samengesteld om maatvoering te controleren. Voor een kast als deze, van bijna 4 meter breed, niet onbelangrijk. Het was heel wat schuur-, sjouw- en lakwerk..

In detail..


Oud en nieuw door samenwerking..

Hoe een dierbare oude stoel een nieuw elan kreeg..

 

Samen met Jaap Hogewoning uit Katwijk hebben we de stoel een nieuw uiterlijk gegeven.


Lijstwerk, houtsoorten herkennen..

Tafels en banken..

Modern design en zéker niet alleen alledaagse ontwerpen.. een onderstel als onderstaand getekend is exclusief in opdracht gegeven en inmiddels gerealiseerd. Zie de foto bijgaand..

 

Een 60mm dik eiken blad (5 lamellen verlijmd) in combinatie ermee is uniek. Bijna elk ontwerp is haalbaar in welke maatvoering ook..

Onderstaand twee standaard oplossingen..

Het resultaat van tafel en bijbehorende bank. Het stalen frame is als zwartstaal, gelakt geleverd, de tafel wordt nog in de olie gezet. (Monocoat pure)

Vele onderstellen en ontwerpen zijn haalbaar, een poedercoat procedé in RAL kleur is optioneel.

 

Zo ook zijn de bladen leverbaar in de houtsoorten

Eiken / Kersen / Wengé / Essen / Beuken / Noten

Soms is een bestaande tafel gewoon te groot en moet deze verkleind.. Ook hiervoor naar Artflex ?


Pand aan de Industrieweg in gebruik..

Vanaf de oplevering op 5 juli 2018 is er gewerkt om de Artflex werkplaats gebruiksklaar te maken. Eind augustus is het dan zo ver, parterre en verdieping zijn ingericht. Onderstaand de entree naar het binnen terrein, zie ook "adres" onder 't menu voor meer foto's..


Noot

Alle interieurwerk wordt zo veel mogelijk in eigen werkplaats voorbereid. Ontwerpen.. dat doen we samen in goed overleg.

 

 

 

Het werkgebied van Artflex is Zuid Holland.

 

 

 

Een vlotte 3D schets zoals eerder getoond op deze site wordt voorafgaand aan de offerte gemaakt en met elkaar doorgenomen.

 

 

 

Monstermaterialen bepalen uiteindelijk kleur en te verkiezen houtsoorten.

 

 

De wetenschap dat er wereldwijd meer dan 200 houtsoorten verkrijgbaar zijn geeft veel mogelijkheden. Ook combinaties van lichte en donkere soorten sorteren mooi effect.