Projecten in detail door meubelmakerij Artflex

In de voorbije 40 jaar heb ik veel projecten gerealiseerd. Van badkamers tot complete verbouwingen. Een passie voor hout verloochent zich niet en daarom geef ik vandaag de voorkeur aan 't ontwerp en de realisatie van houten meubelen op maat. Onderstaand enkele recente projecten door Artflex, soms ook samen met collega meubelmakers. In goed onderling overleg is er veel mogelijk en is er altijd ruimte voor eigen ontwerp.

 

Groet, Peter Vink.

Meubels

klassieke kast uit mdf

Gelakt MDF plaatmateriaal 18 mm met vuren hulpstukken en lijsten voor bovenstaande meer klassieke kast met afmetingen 220x150x35 cm.

Alle kasten van welk materiaal ook worden vooraf montage ter plaatse in eigen werkplaats gemaakt.

Uit de kunst..

Aangekochte werken krijgen een nieuw leven of nieuwe eigenaren. Maatwerk houten (bak)lijsten geven de werken wat ze nodig hebben

 

Oude lijsten vervangen en/of opknappen is leuk werk, veelal gebeurt dit door de eigenaren zelf maar dan doen we dat samen als cursus ;) 

Lijsten

Elke lijstvorm mét of zonder passe partout in elke maatvoering. Een standaard- of maatwerk lijst.. voor elk wat wils. Kom anders gewoon eens een kijkje nemen. Hoe flexibel wil je t hebben ?..

Op locatie

Schuifkast op zolder

Diverse zolder- en "schuine kap situaties" onder een hoek vragen om echte maatwerkoplossingen.

MDF.. al of niet geschilderd, schuifkasten ed. zijn oplossingen.


Garderobe

Een gaaf project.. invulling van een bestaande nis van 90 x 180 x 260cm met een garderobekast uit blank gelakt populieren Vederplex (Houtwerf) plaatmateriaal dikte 22mm. Ingebouwde radiator, schuifkast en 12V dimbare ledstrip in bovenplaat completeren het geheel.

 

Toepassingen met plaatmaterialen zijn er te over, ook met moderne meubelpanelen met houtfineer kunnen prachtige resultaten worden geboekt.

 

garderobe kast

Op zolder

Wat te doen met een grote wand in een oude woning als je de wens hebt om heel veel te bergen..  Overdenken, tekenen en aan de slag..

Onderstaande schets leidt na overleg tot de volgende uitvoering met hang-, leg-, lade- en zichtgedeelten..

 

Een grote klus qua uitvoering ter plaatse en rekening houdend met de "lijnen" van de oude woning.. maatwerk op zijn best..

kastenwand op zolder

Zo maar tussendoor..

Er zijn soms restpartijen waar veel mee mogelijk is. Ook het uitproberen van verschillende verbindingen en het onder een hoek monteren zijn nuttige bezigheden in voorbereiding op nieuw werk..


Buiten

De nadruk voor Artflex ligt op meubels die in eigen werplaats worden gemaakt. Maar zoals getoond is alles bespreekbaar. De constructies werden in onderstaande gevallen zowel in werkplaats als op locatie gemaakt..

bloemen steiger

Onderstaand een dubbele poort in frame door een meubelmaker ;) Houtkeuzes.. Bankirai en Western red Cedar, fraaie en duurzame soorten.

De nieuwe "standgroene" luiken scharnieren aan duimhengen, plaatsing van de loodzware luiken is geen sinecure.. een klein aluminium hulpsteiger bood uitkomst.

Maatvoering bleek crusiaal, de wanden van de oude boerderij aan de rand van rivier de Lek waren niet geheel haaks meer.

raamluiken uit douglashout

Het resultaat stemt tevreden. In geval van extreme hitte of kou sluit men nu de luiken..

Lichtkoof op maat op woonboot.. 


Van boom naar bank..

Hoe leuk is het te weten waar het hout vandaan komt, hoe lang de stam is gedroogd, en welke karakteristieken de boom heeft etc. Ofwel.. hout met onderstaand paspoort ! Twee ruw gezaagde stamdelen via Tree ID..

Het ruwhout verwerkt, geschaafd, verlijmd..


Andere banken en kasten..

Een erker + de wens voor een zithoek en het  wegwerken van een CV element .. leidde in goed overleg tot de hier afgebeelde situatie.

 

E.e.a. met gebruik van de "powerplex 18 mm" plaat van de Houtwerf op een frame van vurenhout. De roosters zijn gemaakt van een samenstel van maranti glaslatten..

 

De grote berging onder de zitting naast een effectieve koude- en warmtestroom voor het CV element completeren het geheel..

Van bestaande naar nieuwe situatie..

vensterbank

Meubeltjes voor slaapkamer uit eigen werkplaats in een combinatie van Rubberwood en Zebrano plaatmateriaal.

Projecten in wording ? Eerst tekenen en duidelijk overleg, een goede maavoering en houtkeuze is immers het uitgangspunt.. geen verassingen !

Ook de wens voor een vaste bank leidde in goed overleg tot onderstaande oplossing. Na de juiste maatvoeringen in detail én houtkeuze een zeer geslaagde oplossing.. Het Belgisch "rubberwood" is een ecologisch verantwoord hardhout van de oude latexbomen vermaakt tot plaatmateriaal..

vaste bank uit rubberwood

Wandsteunen werden verlijmd verdikt en na bevestiging "blind" gemonteerd aan het rugstuk..

Onder, een massief eiken meubel voor in de badkamer waar op de bovenzijde nog tegels zullen worden verlijmd met waskommen.

Het wegwerken van een radiator in een vestibule met licht opgekleurd Fraké hout.


De flex van Artflex

Het afmonteren van teakhouten onderdelen.. een leuke en leerzame afwisseling met meubelmaken.

 

Van ruwhout teak naar onderdelen voor sloep en luxe jachten, een eerder wekelijkse uitdaging.

 

Alle onderdelen van RVS én de montage in één keer goed zijn wel voorwaarden..


De inbouw van een wat overmaatse magnetron in een bestaande situatie aan boord..

Een constructieve basis uit multiplex en afgewerkt met massief teak.. 4-5 x lakken, zie resultaat..

 

Belangrijk bij dit soort oplossingen is te letten op houtnerf, aansluitdetails, afrondingen als ook het fixeren van apparatuur aan boord.. immers als het waait..

 

Inbouw van apparatuur gebeurt veelal in goed overleg met de collega's van gas, water, elektra..

Afwerklatten, watervast verlijmd, geschroefd en afgedopt met teak(kern) en later af te werken..

Onderstaand 3x een afwerking in teak als het gaat om ruitenwissermotoren die men liever niet in het zicht heeft..

Nieuwe wasbak betekent ook nieuwe afwerking, hier een basis verstek als één van de vele..

Een teakdek wat niet waterdicht is kan worden vervangen of worden opgeknapt..

 

Rubber voegen worden in zijn geheel verwijderd, randen worden geschrapt, doppen worden vernieuwd en het geheel goed geschuurd. De onderstaande twee foto's geven het verschil weer tussen oud en nieuw..

 

Vernieuwd vóórdat luik en roosters weer worden gemonteerd..

teak kofferdek motorboot verbeteren

En wil je nu een deklat vervangen hebben omdat daar een gat in zit dan zet je gewoon de beitel in het dek en zorg je voor een nieuwe lat met dito kit, waarna steken, schuren etc. Het zijn klusjes.


Pimpen..

Smaken verschillen én kunst is kunst, hier een voorbeeld van een recent aangekocht werk.

Een gouache, een origineel Frans werk, al in 1929 gemaakt.. hier in een lijst van Vederplex..

Onderstaand een ingekochte voorraad Mahonie Swietenia hout, zie wat daar van kan worden gemaakt..

Het ruwhout moet eerst worden bewerkt met een van diktebank, vlakbank en cirkelzaag voordat de planken kunnen worden verlijmd..

Waarna volgens een ontwerp van Piet Hein Eek verwerkt tot 'n tafelblad van rond 80 cm, op drie a-symetrische poten onder een hoek van 5 graden..

Bijzettafel mahonie naar PietHein Eek

Houtsoorten

Twee zwevende nachtkastjes van eikenhout in dit geval.. maar hoe leuk is het om daarvoor ook hele andere duurzame hardhoutsoorten te gebruiken ?

 

Kijk maar eens wat er zoal wereldwijd groeit aan bijzondere houtsoorten..

nachtkastjes van eikenhout

Na de afgebeeelde Zebrano, respecievelijk Olijf, Padoek, Purperhart en Wengé als zo maar enkele voorbeelden.. Exclusief, fraai, uniek en zéker niet gewoon maar haalbaar voor kleinere objecten..

 


Soort- en kleurcombinaties in één kast

Wat te denken van een combinatie tussen eiken en wengé ? Onderstaand enkele kastplanken (randen in aanzicht) in bewerking, gelijmd m.b.v. lamello's

 

Het wengé lijstwerk wordt hier niet alleen gebruikt om de kastplanken te sieren aan de voorzijde..

 

Met behulp van gefreesde sleuven wordt ook een wengé strook ingelaten die later geheel vlak wordt geschuurd. Het eindresultaat onderstaand is er naar. Het betreft als gezegd een gezamenlijk project met meubelmaker Arjan Snijder (ook) uit Voorschoten..


De luxe kast in details afgebeeld wordt deels van lamello's voorzien.. De lamello.. een klein houten gelijmd onderdeel ingefreesd, verbindt m.b.v. lijm beide delen.. (hier in een losse te fixeren positie)

Het gezamenlijk eindresultaat staat als een huis. (project samen met meubelmaker Arjan Snijder)

Onderdelen werden bij proef al samengesteld om maatvoering te controleren. Voor een kast als deze, van bijna 4 meter breed, niet onbelangrijk. Het was heel wat schuur-, sjouw- en lakwerk..

In detail..Lijstwerk, houtsoorten herkennen..

Een oude eiken tafel, via kringloop naar werkplaats, met een nieuwe bestemming.. als lijst dit keer..

Er zijn er genoeg om in te lijsten.. soms is er interesse voor koop en/of verlijsten in cusus-vorm..

Maatwerk..

Modern design en zéker niet alleen alledaagse ontwerpen.. een onderstel als onderstaand getekend is exclusief in opdracht gegeven en inmiddels gerealiseerd. Zie de foto bijgaand..

 

Een 60mm dik eiken blad (5 lamellen verlijmd) in combinatie ermee is uniek. Bijna elk ontwerp is haalbaar in welke maatvoering ook..

Onderstaand twee standaard oplossingen..

Hier het resultaat van tafel met de bijbehorende bank. Het stalen frame is als zwart (blank)staal, gelakt geleverd, de tafel is in de olie gezet. (Monocoat pure)

Design eettafel

Vele onderstellen en ontwerpen zijn haalbaar, "poedercoat procedé in RAL kleur" is optioneel.

Zo ook zijn de bladen leverbaar in de houtsoorten: Eiken / Kersen / Wengé / Essen / Beuken / Noten.

Soms is een bestaande tafel gewoon te groot en moet deze verkleind.. Ook dit is maatwerk.

En wat te denken van twee (loft)deuren op maat.. Onderstaand twee afbeeldingen. Een stoere oplossing voor een bestaande scheidingswand in een kinderkamer.

Barnwood dubbele deuren